Koronaviruspandemia on ollut varsin opettavaa aikaa ihan koko maailmalla. Siinä missä se on vetänyt aivan jokaisen elämän enemmän tai vähemmän nurin, on se myös näyttänyt meille niitä asioita elämässämme, joista meidän sietää olla kiitollisia. Yksi ehkäpä eniten pinnalle noussut asia on tietenkin ollut elektronisten laitteiden merkitys elämässämme.
Digitaalinen vallankumous ja digitalisaatio ovat asioita, jotka ovat ottaneet elämästämme vallan vasta hyvin vähän aikaa sitten. Kun ottaa huomioon näiden asioiden suuruuden, voi olla vaikeaa kuvitella, että vielä joitakin vuosia sitten vain harvalla meistä oli älypuhelin. Siinä missä älylaitteista on viime aikoina tullut jopa dominoiva osa ihmisten elämää, on alettu pohtimaan vakavasti myös niiden kääntöpuolta: onko liiasta älylaitteiden käytöstä haittaa ja onko ihmisten älylaitteiden käyttö mennyt jopa riippuvuuden puolelle? Koronaviruspandemia on osoittanut, että siinä missä älylaitteita voidaan alkaa syyllistää liiasta dominoinnista, voivat ne tosipaikan tullen jopa pelastaa ihmiskunnan.
Koronaviruksen aikaan monet asiat hoidetaan etänä elektroniikan välityksellä
Korona on mullistanut lähes jokaisen arjen. Kävit sitten töissä tai koulussa, on pandemia todennäköisesti muovannut arkeasi ja todellisuuttasi ainakin jollakin tavalla, mahdollisesti jopa hyvin suurestikin. Se on vaikuttanut jopa niin yksinkertaiseltakin tuntuviin asioihin, kuten kaupassakäyntiin ja vapaa-ajan harrastuksiin, tavalla jollaista emme olisi vielä joitakin kuukausia sitten osanneet edes pelätä. Juuri tällaisissa asioissa ovat älylaitteet ja elektroniset vimpaimet osoittaneet hyötynsä. Silloin kun maailmamme on sellaisessa tilassa, että koulussa tai töissä käyminen ei fyysisesti yksinkertaisesti ole mahdollista, pystytään nämä lähes poikkeuksetta toteuttamaan myös etänä kotoa käsin älylaitteiden välityksellä. Esimerkiksi lapsille voidaan luoda omia virtuaalisia luokkahuoneita, joihin jokainen voi kirjautua omalla laitteellaan kotoa käsin ja jossa nämä voivat kuunnella opettajan opetusta reaaliaikaisesti – aivan kuten tavallisella oppitunnilla, paitsi kukin turvallisella etäisyydellä tosistaan. Samoin pystytään järjestämään myös työssäkäynti monella työpaikalla, jossa panos ei vaadi fyysistä panostusta. Käytännössä esimerkiksi suurin osa toimistotöistä voidaan järjestää etänä, sillä toimistona voi hyvin toimia oma olohuone.
Myös shoppailu on jotakin sellaista, mikä on koronan myötä siirtynyt lähes täysin verkkoon. Siinä missä aikaisemminkin verkkoshoppailun osuus kaikesta ostosten tekemisestä on ollut jatkuvassa kasvussa, on korona räjäyttänyt sen suosion nousuun entisestään. Kun jokainen kauppareissu on riski, harkitsee kuluttaja taatusti sitä, onko todella kannattavaa mennä fyysisesti paikan päälle liikkeeseen, kun on mahdollista shoppailla oikeastaan mitä tahansa oman kodin rauhasta. Esimerkiksi partyking.fi tarjoaa internetistä käsin kaiken, mitä voisit kuvitellakaan tarvitsevasi maailman upeimpien juhlien viettoon. Sieltä tilaat niin joulujuhlien koristeet kuin joululahjatkin edullisesti – eikä sinun tarvitse ostoprosessin aikana poistua kotoa kertaakaan, vaan teet ja maksat tilauksesi verkossa ja se toimitetaan suoraan kotiisi tai valitsemaasi noutopisteeseen. Vaikka koronan johdosta joulua juhlittaisiinkin tänä vuonna pienemmällä porukalla, ei se missään nimessä tarkoita sitä, että tänä vuonna olisi luvassa ankeat bileet. Päin vastoin – nyt kun ollaan koko joulu kotosalla porukalla, on sinulla entistäkin enemmän syytä laittaa koti koreaksi. Valitse siis kotiisi parhaiten sopivat jouluiset koristeet, pukinkonttiin hartaasti toivotut lahjat ja muu tarvittava ostoskoriisi ja suuntaa kassalle – virtuaalisesti vailla pelkoa itsesi tai läheistesi vaarantamisesta!