Älykkäät sovellukset vaatteissa ja kodissa tulevat osaksi arkipäivää

Älyvaatteessa voi olla esimerkiksi mittareita

Nykyään on jo saatavilla älyvaatteita eli vaatteita, joissa on elektroniikkaa. Tällainen älyvaate voi olla esimerkiksi hikoilun määrää mittaava vaate, joka kertoo käyttäjälle kehon kosteuden.

Vaatteisiin voitaisiin kätkeä melkein mitä tahansa hyvinvointiteknologiaa, kuten vaikkapa sykemittari tai askelmittari. Usein kyse onkin juuri mittaamisesta, koska kehosta voidaan saada selville tiettyjä arvoja yksinkertaisten laitteiden avulla.

Jos ajatellaan verenpainetta, sitä varten täytyisi olla kiristetty mansetti käsivarressa, joten verenpaineen mittaaminen ei olisi helppo tehtävä älyvaatteissa.

Muoti saattaa estää älyvaatteiden suosiota

Älyvaatteet voisivat olla suositumpia kuin mitä ne ovat. Ehkä niiden suosioon vaikuttaa muoti: älyvaate saattaa olla karvalakkimalli, joka ei sovi muotitietoiselle käyttäjälle. Älyvaate voi olla myös kallis. Ja koska vaatteita pidetään käyttökelpoisina vain muutama vuosi, älyvaatteen voi kuvitella menevän hukkaan liian pian.

Siksi älyvaatteisiin pitäisikin kehittää tehokas vaihtomenetelmä: teknologinen sovellus pitäisi voida siirtää helposti vaatteen uuteen malliin. Tuntuisikin tuhlaukselta, jos 1000 euron takki jäisi kahden vuoden jälkeen komeroon, koska se ei ole enää muodikas. Rahoitusta voi toki hankkia vaikka osoitteesta Freedomrahoitus.fi.

Moni teknologia on puettavaa ilman älyvaatettakin

Ihminen pukee ylleen usein teknologiaa, kun kyse on vaikkapa hieromalaitteesta tai vatsalihaslaitteesta. Vatsalihaksia voi kehittää leveällä vyöllä, jossa on ihoon tarttuvat pinnat. Näistä pinnoista syötetään ihoon pieniä sähköimpulsseja, jotka saavat vatsalihakset kouristelemaan.

Älytakissa voisi olla olkapäillä raskaat, mutta näkymättömät hieromalaitteet, jotka hieroisivat hartioita salaa. Mutta vatsalihaksia olisi vaikeampi aktivoida, koska ne tarvitsisivat tiiviin ja tarttuvan kontaktin ihoon. Muita sovelluksia älyvaatteissa voivat olla vaikkapa GPS-paikannin ja lämmitin. On olemassa myös vaatteita, joista imeytyy vitamiineja käyttäjän kehoon.

Yksinkertainen älyvaate olisi sellainen, jossa on vakiona pelkkä yksinkertainen kännykkä tai tabletti. Koska kännykkään ja tablettiin saa nykyään lähes kaikenlaisia sovelluksia, vaate olisi samalla niin radio, salakamera, nauhuri, mp3-soitin kuin GPS-paikanninkin. Jos takissa olisi pelkkä mikrosiru, sen liikkeitä voisi seurata esimerkiksi silloin, kun takki varastetaan.

Jääkaappikin on tietokone, joka tekee päätöksiä

Kotona monet laitteet alkavat muuttua niin sanotuiksi IoT-laitteiksi, joka tarkoittaa internetiin kytkettyjä laitteita. Nykyaikainen jääkaappikin on älykäs ja sitä voi ohjata etänä netin välityksellä. Jääkaappi voi tehdä myös älykkäitä päätöksiä itsenäisesti.

IoT eli Internet of Things onkin tämän hetkin kuumin trendi kodinkoneissa, koska lähes kaikki kodinkoneet pyrkivät soveltamaan sitä. Tämä on tuonut ongelmia myös tietoturvaan: vihamielinen taho voi periaatteessa kaapata laitteen hallinnan ja aiheuttaa vahinkoa kotona. Siksi IoT-laitteet pitäisi suojata tietoturvalla.

Älykäs koti seuraa liikkeitäsi

Tunnistautuminen on nykypäivää sovelluksissa. Se voi olla myös turhauttava ja aikaa vievä prosessi laitteen käytössä. Siksi esimerkiksi sormenjälkitunnistus tai silmän iiristunnistus voi tuoda helpotusta ongelmaan.

Älykäs koti voisi olla täynnä laitteita, joihin on helppo tunnistautua. Koti seuraisi myös sitä, ketä eri huoneissa liikkuu. Jo kotiin sisälle pääsy voisi perustua sormenjälki- tai silmätunnistukseen.

Kamerat ja liiketunnistimet ovat jo tätä päivää älykkään kodin turvallisuudessa. Älykäs koti säätää myös lämmityksen ja ilmastoinnin automaattisesti, sekä kierrättää hukkalämmön.

Edistystä olisi se, jos älykäs koti, sen laitteet ja vaatteet olisivat samassa verkossa ja niitä voisi hallita kännykän älysovelluksesta.