Erilaisia tarjolla olevia laitevaihtoehtoja: mikä sopii juuri minulle? Risut ja ruusut!

Digitalisaatio on parin viimeisen vuosikymmenen aikana lähestulkoon räjähtänyt käsiin. Vain muutamassa vuosikymmenessä ollaan otettu yksi ihmiskunnan merkittävimmistä harppauksista, kun alkeellisista kirjoituskoneista ollaan hypätty tekoälyyn ja älylaitteisiin, jollaiset vielä parikymmentä vuotta sitten olivat pelkkää utopiaa. Tämä nopea harppaus on aiheuttanut sen, että aivan kaikki eivät ole pysyneet muutoksessa mukana, vaan ovat tipahtaneet kärryiltä täysin. Erilaisia laitteita näyttää olevan kymmeniä, ja koko ajan tulee lisää. Apua! Mikä niistä pitäisi hankkia? Ja minkälainen? Jos painit tämän tyyppisten kysymysten kanssa, olet tullut aivan oikeaan paikkaan. Tässä artikkelissa esittelemme lyhyesti erilaisia digitalisaation helmiä ja niiden hyvät ja huonot puolet. Artikkelin avulla opit varmasti, minkä tyyppinen laite itsellesi sopisi parhaiten ja kenties jopa rohkaistut hankkimaan ensimmäisen laitteesi. Lupaamme, että mihin tahansa laitteeseen päädytkään, tulee se varmasti mullistamaan elämäsi täysin!

Tietokone – tietokoneet ovat kehittyneet massiivisista täysin epäymmärrettävistä laatikoista kompakteiksi laitteiksi, joista tulee paras ystäväsi hetkessä

Tietokoneet olivat vielä muutama vuosikymmen sitten laitteita, joihin vain kovimmat tietokoneneropatit uskalsivat edes koskea. Nämä huoneiden kokoiset laatikot toimivat lähes täysin koodaamalla, eikä niistä tavalliselle kansalaiselle oikeastaan ollut yhtään mitään hyötyä. Toista on nykyään – tietokoneista on tullut pieniä ja kompakteja, ja ne ovat sinun ikkunasi maailmaan kotoa käsin!

Voit valita joko kiinteässä pisteessä sijaitsevan pöytätietokoneen, tai pienen ja kompaktin, mukana helposti kulkevan kannettavan tietokoneen, hyvänä esimerkkinä vaikkapa ultrakevyt ja tehokas macbook pro, josta on moneksi. Poissa ovat oudot koodit ja ohjelmoinnit, ja tilalle ovat tulleet äärimmäisen helposti käytettävät, rajattomasti tietoa sisältävät sivustot. Internetin avulla pystyt tekemään kirjaimellisesti kaikkea: voit pelata pelejä, etsiä tietoa, shoppailla muotia suoraan kotiovellesi ja vaikkapa kuunnella musiikkia. Eikö olekin mahtava monitoimikone?

Älypuhelin – kaikki mitä tarvitset ja mistä voisit unelmoida yksissä kansissa

Monitoimikoneesta puheenollen – älypuhelimet tarjoavat lähes kaiken saman mitä tietokoneetkin – ja vielä paljon, paljon enemmän. Älypuhelimista voidaan asiaa yhtään sen liioittelematta sanoa, että ne ovat yksi isoimmista kehitysaskelista, mitä ihmiskunnan historiassa on otettu. Miksi? Koska aikaisemmin huoneiden kokoiset tietokoneet ja laatikkomaiset puhelimet on saatu tiivistettyä pienen pieneen, taskukokoiseen kokoon, joka kulkee mukana – kaikkialla.

Vaikket omistaisikaan itse älypuhelinta, et ole voinut välttyä niiden näkemiseltä. Niitä on kaikkialla. “Miksi?”, saatat miettiä. Vastaus on helppo. Ihmisten elämä on siirtynyt verkkoon. Muistatko vielä ne ajat, kun mukana piti kantaa kalenteria, muistivihkoa, kynää, kirjepaperia, rannekelloa, kännykkää, sanakirjaa, karttaa, herätyskelloa, navigaattoria ja ääninauhuria? Poissa ovat nuo ajat, sillä kaikki edellä mainitut ja niin paljon muuta mahtuu yksiin pieniin kansiin – kutsumme sitä älypuhelimeksi.

Tabletti – oiva ja kompakti kannettava laite

Kahden edellä mainitun laitteen, älypuhelimen ja tietokoneen, rakkauden lapsi on nimeltään tablettitietokone. Se sisältää molemmista laitteistaa parhaat puolet: se toimii kuin kännykkämäinen tietokone, jossa on kosketusnäyttö. Siihen saa myös ladattua sovelluksia, kuten kännykkään. Suurin ero kännykkään on se, ettei tabletilla voi soittaa puheluita. Se on tavallaan kuin isompikokoinen versio älypuhelimesta, ja juuri siksi se sopiikin sinulle, jolle on näössä hankaluuksia.