Äly tuli osaksi vaatteita

 

Älyvaatteet ovat jo täällä mutta niiden korkeat hinnat pitävät ne vielä monen kohdalla luksushyödykkeinä. Moni suuntaa vaate- tai kenkäostoksille mielessä asusteiden ulkonäkö, tulevaisuudessa saatamme kiinnittää yhä enemmin huomiota vaatetuksen ominaisuuksiin. Mitä paita, housut tai kengät voivat tehdä puolestamme?

Vaatteet ajattelevat puolestamme

 

Nanoteknologiaa käyttävät tuotteet voivat kertoa meille monia asioita kehomme tilasta, ympäristöstä ja kartoittaa mahdollisia Sportsman in the parkvaaratilanteita.

Älyvaatteet tulivat markkinoille alun perin urheilusuoritusta tukevina tuotteina mutta nykyisin niiden mahdollisuudet nähdään huomattavasti laajemmassa mittakaavassa, niiltä odotetaankin paljon terveydenhuollon puolella. Potilaan tilaan reagoiva vaate saattaisi tuoda helpotusta sairaanhoitoon kotiuttamisien ja vanhustenhoidon saralla.

Kenkä raportoi

Kenkiin panostetaan ulkonäön mutta myös terveyden takia. Oikein tilanteeseen valittu siisti jalkine kertoo käyttäjästään paljon, samalla se pitää huolta tukielimistä, luustosta ja nivelistä. Koko kehomme kulkee valituilla kengillä päivisin moniin paikkoihin, juoksee ja seisoo. Nuoriso valitsee usein sporttiset converse -kengät, sillä ne sopivat kevyeen kaupunkikävelyyn ja ovat samaa aikaa sporttiset sekä trendikkäät.

Tulevaisuudessa kenkiin voidaan mahdollisesti sijoittaa monenlaisia antureita, jotka kertovat kulkijan terveydentilasta ja osaavat varoittaa mahdollisesta loukkaantumisesta. Kenkiin sijoitettavat yksilölliset pohjalliset reagoisivat myös virheastuntoihin ja muihin terveydentilan huomionarvoisiin seikkoihin.

Puettava tietokone

Liikuntatunnille lähdettäessä ranteeseen voi kiinnittää erilaisia rannekkeita, toinen kertoo tarinaa liikuntasuorituksen etenemisestä ja toinen taas hälyttää saapuneesta viestistä tai puhelusta. Kaikki puettavat älytuotteet eivät ole toimineet odotetulla tavalla, Googlen lanseeraamat lasit eivät nousseet odotetunlaiseksi hittituotteeksi.Man wears a virtual reality headset that gives him the opportunity to experience the world in a new way. He operates the glasses by toucing them on the side. Content shows up in front of the man.

Nykyaikana ihmiset ovat kiinnostuneita hyvinvoinnista ja vaalivat vapaa-aikaansa. Vaatteet, joiden käytöstä voidaan katsoa olevan suoria tai epäsuoria terveydellisiä vaikutuksia, kiinnostavat taatusti. Laadukkaat ja pitkään säilyvät vaatteet ovat myös ekologinen ratkaisu, jonka vuoksi moni on valmis maksamaan tuotteesta lisäarvolla hieman tavallista enemmin. Älyn valjastaminen yhteiskunnan tueksi kiinnostaa varmasti myös korkeammalla tasolla joten älyvaatteet lyövät varmasti läpi tulevaisuudessa.

Tutkimukset jatkuvat

Monissa kehitteillä olevissa ideoiden parissa joudutaan vielä työskentelemään. Älyvaatteet ovat toki jo täällä mutta niiden jalostaminen seuraavalle asteelle haastaa kehitystiimit. Monien vaatteiden toimintaan tarvitaan sähköä ja virranlähteiden kehittely on työn alla. Monet huippu-urheilijat käyttävät jo älyvarusteita mutta tavallisen liikkujan ulottuvilla eivät kaikki vielä ole, älyvaatteita eivät myy tavalliset vaateketjut vaan niitä valmistavat lähinnä niihin erikoistuneet yritykset.

Lämpösäätelevät materiaalit ja väriä ympäristön ja kehon mukaan vaihtavat vaatteet tosin kiinnostavat taatusti ketä tahansa, eivät ainoastaan huippu-urheilijoita. Stressin ja masennuksen hoitoon soveltuvat asusteet ovat olleet jo testauksessa joten niistä voidaan odottaa tulevaisuudessa apua terveydenhuollon alalle. Äly hoi, älä jätä meitä tavallisia asiakkaita!