Arkea helpottavat laitteet

 

Elektroniset laitteet ovat nykyisin mukana arjen monissa tilanteissa. Toisin oli vielä vuosikymmen aiemmin. Laitteiden mukana elämä on muuttunut monessa mielessä helpommaksi, laitteet ja tietoliikenneyhteydet säästävät aikaa ja maksivoivat mukavuuden.

Young man on the street of big city , waiting taxi, chacking his smartphone, for news or new messages. Or looking for map instructions. Carry backpack on one shoulder. Dusk time. Casual dressed. Street lights in background.

Asiointi, johon ennen kului viikoittain tunteja pankeissa, virastoissa ja ostoskeskuksissa, on siirtynyt verkkoon. Tämä taas vapauttaa aikaa muuhun, jonotellen vietetty aika voidaan nyt käyttää harrastusten parissa. Kannettavan puhelimen levitessä siitä tuli nopeasti tärkeä yhteydenpitoväline, tuolloin ei kuitenkaan vielä osattu haaveilla miten paljon asioita tulevaisuuden älypuhelimella on mahdollista tehdä. Nykyinen älypuhelin onkin yhä vähemmin perinteinen puhelin ja yhä enemmin laite, jonka avulla hallitaan elämää.

Älypuhelimesta tuli aikamme tärkein väline

Nykyinen puhelin on monitoimityöväline, jonka toiminnot ovat melko rajattomat. Appsien joukosta jokainen valitsee itselleen tarpeellisemmat. Appsit auttavat esimerkiksi seuraavanlaisissa asioissa:

  • Liikuntaan liittyvät sovellukset. Näiden avulla voi seurata omaa kuntoa harrastaessa, eri lajeihin kuten pyöräilyyn ja juoksuun, löytyy omansa. Tarjolla on myös liikuntapäiväkirjoja sekä alkeet esimerkiksi joogaan.
  • Ruokailun seurantaan on tarjolla monenlaisia appseja, niiden avulla lasketaan kaloreita ja kulutusta, niiden avulla on yleensä helppo selvittää miten päivän annokset jakaantuvat eri ravintoryhmiin.
  • Muistiot, muistutukset ja tekstisovellukset sopivat monelle työpäivän tueksi.
  • Kauneudenhoidosta kiinnostuneelle on tarjolla erilaisia meikki- ja hiuskokeiluja, soveltuvuuden mukaan ohjelma suosittelee käyttäjälle sopivia tuotteita.
  • Säätiedotteissa on tarjolla yksityiskohtaisia julkaisuja.
  • Käännösohjelmat ja kielen oppimiseen käytettävät sovellukset tulevat monelle tarpeeseen.

Puhelimessa on apuna jo valmiina monenlaisia ohjelmia, jotka helpottavat elämää kuten taskulamppu ja navigaattori.

Tavarat älyllä

 

Kehitys on matkalla yhä älykkäämpään suuntaan. Tällä hetkellä monet tutkijat painiskelevat riittämättömien virtalähteiden kanssa sillä teknisten laitteiden kuormitus alkaa olla kovilla kun niiden tarve lisääntyy. Young businessmen discussing data at meetingAkut eivät kestä tarvittavan kulutuksen tahdissa. Puhelimen kautta on mahdollista ohjailla monia kodin toimintoja kuten turvallisuuspalveluita, lämmönsäätöä ja valaistusta.

Tulevaisuudessa palvelut tullaan varmasti viemään yhä pidemmälle. Työpaikalle voidaan napata kuva kodin jääkaapista, jotta tiedetään mitä kirjoitetaan kauppaan lähetettävälle tarvelistalle, kotiinkuljetuspalvelut taas voivat oppia tunnistamaan asiakkaidensa makumaailmat ja osaavat tallennusten avulla tarjota oikeille asiakkaille oikeanlaisia ratkaisuja.

Nykyiset autot ja niiden kokoaminen on hyvin erilaista kuin muutama vuosikymmen sitten. Autoissa on lukuisia helpottavia laitteita, kuten parkkeerausavustin, törmäysvaroitin ja liikennemerkin tunnistin. Elämme maailmassa, jossa tekniset laitteet leviävät hiljalleen joka paikkaan. Niiden avulla arkemme ei ole entiseen tapaan sidottu paikkaan. Töitä voidaan tehdä etänä jopa tuhansien kilometrien päässä, neuvottelut hoidetaan videopuheluiden kautta ja moni rytmittää arkensa omien halujensa, ei yhteiskunnan vaatimusten, mukaiseksi.