Älytelevisio: laite netin ja television välissä

Älytelevisio eli englanniksi smart TV on televisio, jossa on internet-yhteys ja muita internettiä hyödyntäviä ominaisuuksia. Siinä on yleensä musiikin ja videoiden suoratoisopalveluita, digitaalinen videovuokraamo, nettiselain, sosiaalisen median sovelluksia ja videopuhelumahdollisuus.

Sen lisäksi sillä voi esimerkiksi pelata ja katsella valokuvia muistitikulta. Älytelevisiolla voi tehdä paljon samoja asioita kuin tietokoneella, älypuhelimella tai tabletilla. Voit pelata sillä jopa kasinopelejä ja hyödyntää kolikkopelit bonusta ja suomalaista valikoimaa.

Sen paras puoli onkin, että saat yhdessä paketissa nettiselaimen ja kaiken muun, mitä haluat käyttää. Kaikki on integroitu televisioon, joten se säästää rahaa ja poistaa ylimääräisten boksien ja kaapeleiden sotkun.

Käyttöjärjestelmät ja käyttämättömät mahdollisuudet

Vaikka sovelluksia ja mahdollisuuksia on paljon, suositaan älytelevisioiden sovelluksista niitä perinteisimpiä. Älytelevisiota voi ohjata sen kaukosäätimellä tai mobiilisovelluksella. Yleisimpiä sovelluksia älytelevisioissa ovat webOs, Android TV ja Tizen. Monissa älytelevisioissa on myös sovelluskauppa, josta voi ladata lisää sovelluksia. Suomeen älytelevisiot tulivat 2010-luvun alussa. Jos olet ostamassa älytelevisioita, on hyvä kiinnittää humiota on prosessorin nopeuteen, yhteensopivuuten muiden laitteiden kanssa (esim. USB-portit) ja kuvan laatuun. Kannattaa myös muistaa, että koska älytelevisiokin on tietokone, se voi myös mennä jumiin tai lakata toimimasta samalla tavalla kuin tietokone. Toisaalta älytelevisioiden ominaisuudet vanhenevat nopeasti, joten joidenkin mielestä parempi ajatus on kiinnittää perinteiseen televisioon lisälaite, jolla siitä saa käytännössä älytelevision.

Suomessa kolmannes televisioista on älytelevisioita, vaikka suurin osa ei hyödynnä älytelevision ominaisuuksia. Esimerkiksi vain 10 prosenttia älytelevision omistajista katselee videota netistä television avulla. Ne ovat kuitenkin yleistyneet nopeasti, sillä vuoden 2015-2016 aikana niiden määrä kasvoi neljällä prosentilla.

Televisiokanavien ohjelmapalvelut ovat edelleen suosituimpia

Suosituimpia tapoja käyttää älytelevisiota on Youtuben ja Netflixin sekä suomalaisten Yle Areenan, Katsomon ja Ruudun katsominen. Toisaalta kun olet hankkimassa älytelevisiota, täytyy olla tarkkana, että kaikkien suomalaisten kanavien palvelut toimivat televisiossa. Ihmiset haluavat mielellään sellaisen television, jossa jokainen ohjelma toimii samassa laitteessa, koska kaikilla laitteilla ei pysty kaikkia videonkatselualustoja hyödyntämään. Osassa toimii pelkkä Areena, osassa toimivat nämä kaikki, sillä älytelevisioissa on suuriakin eroja valmistajien välillä.

On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikki nykyiset televisiot eivät välttämättä ole älytelevisioita. Asia kannattaa varmistaa esimerkiksi myyjältä ennen kauppojen tekemistä. Mikäli kotiin on jo hankittu televisio, sen mahdolliset älyominaisuudet voi tarkistaa laitteen ohjekirjasta.